28/08/2015

Bananowo jajeczna..."owsianka" (wegetariańska)/ Banana - egg porridge (vegetarian)

Jak przestawaliśmy jeść gluten wszyscy zadrżeli na myśl co nam teraz zastąpi naszą ukochana owsiankę. Na szczęście jest wiele opcji na owsianko-podobną papkę. Są i płatki jaglane, gryczane, ryżowe, czasem używamy też orkiszowych, płatki z amarantusa lub komosy ryżowej, albo po prostu gotuje kaszę jaglaną lub gryczaną albo nawet ryż dzień wcześniej i przyrządzam z niej gryczankę lub jaglankę. albo ryżankę. Na szczęście jest jeszcze kolejna opcja, która bardzo nam przypadła do gustu. "Owsianka" bananowo - jajeczna. Tak wiem, jak pierwszy raz się o niej dowiedziałam, to też nie umiałam sobie tego wyobrazić. Ale jak najbardziej jest wykonalna i można ją szybko zrobić i jest pyszna.
Składnik na porcje dla 3-4 osób:
4 jajka
4 banany
szczyptę cynamonu i kilka ziarenek wanilli
dodatkowo można dodać łyżeczkę nasion chia i łyżeczkę suszonej goji,
odrobina oleju kokosowego do smażenia, ja dodaje też łyżkę oleju kokosowego do samej masy.
opcjonalnie 20 ml mleka roślinnego do zalania owsianki na końcu
wybrane dodatki do dekoracji: owoce, orzechy, nasiona, wiórki kokosowe.

Banany i jajka, razem z cynamonem, wanilią, chia i goją oraz ew. łyżeczką oleju kokosowego porządnie zblendować, po czym wrzucić na patelnie. Smażyć krótko na oleju kokosowym najlepiej cały czas mieszając jak przy przyrządzaniu jajecznicy, bo dokładnie taka sama ma wyjść konsystencja. Uwaga, podczas smażenia będzie pachnieć nieziemsko! Szczególnie jak dodamy wanilii. Po usmażeniu rozdzielić masę do miseczek i można zalać odrobiną mleka roślinnego aby nasza"owsianka" była bardziej wilgotna. Udekorować wg. uznania.

Wersja podstawowa, czyli jajka i banany same bez innych dodatków też super smakują, więc nie zamartwiajmy się jak brakuje dodatkowych składników. Taka masa jajeczno bananowa są też świetna podstawą do pankejków. Wystarczy tą masę usmażyć na kształt takich racuszków - jakby małe naleśniczki. Smakują wybornie szczególnie w trasie. Na pewno o nich napisze.


Our old time favourite breakfast meal was oatmeal porridge. When we decided to drop gluten I was looking desperately to get a replacement for porridge style meal. Luckily there are few options. First you can get gluten-free oats, where I live it is hard to get, plus how can I be sure it is really gluten free. Oats are oats right.. so I kept looking. Then I found out you can get millet flakes, buckwheat flakes, rice flakes, amarath and quinoa flakes or you can just simply cook millet or buckwheat with a bit more water or plant milk and you get a nice porridge like meal. You add your favourite toppings, like fruits, seeds, nuts and it tastes as good as old oatmeal. I will definiately wrote a post about them. Today though I present you banana and egg "porridge". First it was hard to imagine how banana and egg can make a porridge...but once I tried it, it tasted soo good. It is a new favourite porridge in our house!


Ingredients, for 3-4 peaple:
4 eggs
4 bananas
pinch of cinammon and vanilla seeds
1 spoon of chia seeds and goji berries
1 spoon of coconut oil for frying
20 ml of plant milk (can be coconut, nut milk or rice milk)
toppings: fruits, nuts, seeds, shredded coconut


Blend eggs and bananas with cinammon, vanilla, chia, goji berries. Put some coconut oil on the heated pan and fry the mixture like you would fry scrambled eggs. So around 2 mins and mix regularly. Warning! It will smell heavenly in your kitchen. Once you are done, divide portions in bowls and pour some milk on it and add your toppings. 

This banana - egg mix is a perfect mixture for quick pancakes. Just fry them like you would fry pancakes, they taste fantastic and are great as on-the-go lunch.

1 comment:

  1. Podziwiam inwencję i to że tak zdrowo się odżywiacie! Brawo!
    na sobotnie śniadanie zrobiłam tradycyjne naleśniki i właśnie pankejki z podłapanego gdzieś w necie przepisu 2 jajka+banan. Rodzina mając wybór zjadła te tradycyjne, a mama te zdrowe. Musze nad ta moją ekipą jeszcze sporo popracować.... Pozdrawiamy (ekipa z ostrowa)!

    ReplyDelete