07/09/2015

Domowy majonez (wegetariański)/ Homemade mayo (vegetarian)

Przepis ten został opublikowany na blogu, za czasów gdy jeszcze jedliśmy jajka, jednak pozostawiam go tutaj, gdyż jest on świetnym zamiennikiem sklepowego majonezu. A moim celem też jest promowanie domowej roboty dodatków.
This recipe was publish, some time ago when we still were eating eggs, however I will leave it here, as my other goal is to promote homemade stuff and this mayo is so easy and way better than store-bought. 

Domowy majonez to jest to. Mówi się, że odkąd zaczniesz robić swój już nigdy nie wrócisz do sklepowego, ja sie z tym 100% zgadzam! Jest kremowy, ziołowy, z fajną nutą czosnku. Miałam 6 podejść do majonezu, za 7 razem się udało, a kombinowałam z różnym typem musztardy, oliwy, z różnymi dodatkami, z ilości jaj no i rozdzielaniem białek od żółtek. Poniżej opisany przykład jest według mnie idealny i wychodzi mi teraz przepyszny za każdym razem. Całość zajmuje mi niewiele ponad 5 min! Ja używam na co dzień Termomix, jednak mikserem ręcznym też można. Powodzenia! 
 Składniki na 1 słoiczek:
 - 1 całe jajko
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 2 lub więcej ząbków czosnku
 - garść świeżych lub suszonych ziół: np. szczypiorek i koperek
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

KROK 1:
W Termomixie: wrzucamy całe jajko,  nałożyć motylek, temp 37C, obroty 4, czas 2,5 min. 

Bez Termomixa: do ciepłej miski wrzucamy jajko, można ew. ubijać nad garnkiem z parującą wodą ( podwyższona temp szybciej ubija jajko), i miksujemy na średniej prędkości kilka minut aż do puszystej pianki, nie sztywnej.



KROK 2:
Następnie, wrzucamy poszatkowane zioła, zmiażdżony czosnek, musztardę, cytrynę i przyprawy. Teraz już bez wyższej tempartury, normalnie miksujemy ok 2 min do wymieszania składników, teraz konsystencja będzie bardzie wodnista, ale to się zaraz zmieni.







KROK 3
Na sam koniec zostawiamy olej, czas miksując powolutku wlewamy 180- 200ml oleju.

W Termomixie: wlewamy olej powolutku na nakrętkę - miarkę, prędkość miksowania nadal obroty 4, czas 2 min. Wtedy do miski mieszającej powolutku będzie spadać nasz tłuszcz, w ten sposób idealnie zmiesza się z pozostałą masą tworząc kremową konsystencje. 

Bez Termomixa, do miski cały czas miksując na średnich obrotach bardzo powoli wręcz kropelkami dolewamy olej. Miksujemy na kremową konsystencje, ok 2 min.

I oto on. Domowy Majonez. Przenosimy go do słoiczka, przechowywać w lodówce. U nas nie utrzymał się dłużej niż trzy dni bo zazwyczaj zjadany jest bardzo szybko. Przed podaniem można majonez lekko schłodzić w lodówce.
*Jeśli konsystencja będzie zbyt wodnista, a mogło tak się stać np. przez zbyt wysoką temp oleju (zdarzyło mi się tak kilka razy podczas wielkich upałów), można olej schłodzić lekko przed dodaniem do mikstury by zgęstniał. 




No comments:

Post a Comment