04/04/2016

Wegańska wersja Leczo/ Vegan Lecho (PL/EN)

(PL) Zawsze uwielbiałam leczo, tradycyjnie wykonane leczo to  cukinia, papryki, grzybki, cebulka, sos pomidorowy z boczkiem lub kiełbasą, wersja studencka z parówkami. Na szczęście dni mięsne już za nami i można nacieszyć się tą jednogarnkową potrawą w wersji wege. Zazwyczaj na takie potrawy mój myk to było zastąpienie mięsa soczewica lub ciecierzyca. Niedawno mój szwagier mnie uświadomił o istnieniu wędzonej papryki, która idealnie nadaje się do lecza w wersji bezmięsnej. Całość gotowałam 4 godz w wolnowarze, ale najpierw podsmażyłam cebulkę i wędzoną paprykę. Oczywiscie mozna pieknie ugotowac bez wolnowaru w duzym garnku na wolnym ogniu, gotujemy do miekkosci papryki i cukini, ok 30-40min.

Składniki:
500g grzybów (ja użyłam pieczarki brunatne)
2- 3 papryki różno kolorowe
kilka duzych lyzeczek przyprawy: wędzonea papryka w proszku 
cukinia
pomidorowa passata 600ml
cebula, czosnek
ryż lub kasza, ja użyłam brązowy ryż
i dorzuciłam też 1 szkl soczewicy czerwonej
przyprawy; sól, pieprz, kurkuma, majeranek, pieprz cayenne, liść laurowy, goździki, 
odrobina sosu sojowego
świeża pietruszka

Wykonanie:
Nastawiłam wolnowar na średnia temp, wlałam tam sos pomidorowy. W tym samym czasie na patelni podsmażyłam cebulkę i czosnek na oleju kokosowym, do cebulki dodałam kilka goździków, kilka liści laurowych, sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego i pod przykrywką poddusiłam kilka minut. Całość dosypałam do wolnowaru (wyciągając najpierw goździki, liść laurowy zostawiłam) do sosu pomidorowego. Teraz trzeba pokroic na paseczki cukinie, papryki, grzybki w kosteczkę i dorzuciłam do wolnowaru. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne, kurkumą i duza iloscia papryki wedzonej. Opcjonalnie mozna dorzucic garść wypłukanej czerwonej soczewicy i całość gotowałam ok 4 godzin (w wolnowarze), normalnie ok 40 min. Czerwona soczewica gotuje sie ok 15 min i na pewno wessie duzo plynu wiec mozna dolac wiecej wody, soczewica jest opcjonalnie tutaj jako dodatowe zrodlo bialka i zelaza, bez niej potrawa tez jest wysmienita.
Podałam z brązowym ryżem i świeżą pietruszką. Smacznego! 


(EN) Lecho was always one of my favourite dishes. Originally its a hungarian stew with tomato sauce, courgette, sausages or bacon, mushrooms and bell peppers. Since my meat days are over I have been making this one-pot dish in a vegan style, simply replacing meat with red lentils or chickpeas. Until my borther-in-law enlighted me that there is such thing like SMOKED PAPRIKA!!! That apparently works perfectly with meatless lecho. He was so right! I cooked everything in Slow Cooker in around 4 hours. You can cook it in a big pot, then cook 30-40min.

Ingredients:
500g chestnut mushrooms
2-3 bell peppers, preferably different colours
few tbs smoked paprika powder 
1 courgette
1 bottle 600ml of tomato passata
onion, garlic
brown rice or any groaths like millet or buckwheat
1 cup red lentils - optional
spices (sól, pieprz, marjoran, bay leaves, cloves, cayenne pepper, turmeric.
fresh parsley
dash of soy sauce

Method:
I set my Slow Cooker on Medium, poured tomato sauce. In the meantime, I fried some onion and garlic on coconut oil, added soy sauce after 1-2 mins, with 3 bay leaves, 3 cloves, covered with the lid and stewed for 2-3 mins. I chopped my veggies: courgette, mushrooms, bell peppers into cubes, threw them into Slow Cooker. Once onion was done, added it also to Slow Cooker and I added my spices and lots of smoked paprika, also added a handfull of rinsed red lentils. I let it cook for around 4 hours. Served with brown rice and fresh parsley. Bon Apetit!

No comments:

Post a Comment