30/05/2016

Vegan Vanilla Cashew Cheesecake/ Wegański waniliowy sernik z nerkowców (EN/PL)


(EN) I never tought in my life that dairy free cheescakes exist! I was given a recipe by my friend Annika  (Hi Annika!) for a Raw Cashew Cheesecake over 1,5 years ago, I was completely new to RAW cakes and at that time we already been dairy free so I was super happy to get my hands on this dairyfree dessert! That time I made a cake similar to the one I present today, that one only had raspberry mousse swirled over the top of it. It was mind-blowing! During this time I have tried also lovely raw cheesecakes with fruity cashew layers by Deliciously Ella and Fully Raw Kristina. I also recommend them. Today I present you my favourite, basic version, which you can  upgrade as you wish. I made Mixed nuts base, Vanilla Cashew very creamy filling and Mango-Chia mousse on the top! Super Yummy! It is a must try! 


Ingredients and Method (this is for the 20cm cake tin)

For the base:
1,5 cup of mixed nuts (I used walnuts and roasted almonds)
3/4 cup pitted dates

Blend nuts and dates in a food processor until you get rice size pieces. Smear a biot of coconut oil in the small cake tin, place you nut and date crunch in the tin and spread it evenly then press to the bottom of the tin. Put in the fridge.

For the Cashew filling:
2 cups ( 400g) of cashew nuts, soak it for few hours in cold water or in hot water for 15 mins
1,5 tsp vanilla beans
200ml coconut milk
1- 2 tbs maple syrop (or few dates) - adjust to your taste 
juice from 1 lemon
1 tbs coconut oil (melted)

FIrst removed water from the cashews and the place all ingredients into a food processor and blend until smooth and creamy consistency. If it seems to dry add more plant milk, taste if it's sweet enough now it is time to pour it over your nut-date base. Place in a freezer!

For the Mango/chia topping (or any other fruit or chocolate):
1 ripe mango
2 tbs chia seeds

Blend all until smooth, check if your cashew layer has set. If not place mango-chia mousse in the bowl in the fridge and wait until your cashew layer is ready. Then pour mango mousee over it and get in the freezer until it all sets solid. Usually 3-4 hours. PLace it in the fridge about 20 mins before consumption otherwise you will have ice cream cheesecakes - not a bad thing either! 
Play with your toppings, I loved it with raspberry mousse on the top too, my next try will be crispy thin chocolate layer on the top I think! Bon Apetit!




(PL) Nigdy bym nie przypuszczała że surowe bez-nabiałowe serniki istnieją i są tak pyszne!  Pierwszy przepis na podobny do dzisiejszego sernika dostałam już ponad 1,5 roku temu, był przepyszny a zamiast mango miał malinową polewę. W między czasie próbowałam kilka różnych wersji np z dodawaniem owoców do nerkowcowej bazy, z ksiązek blogerów: Deliciously Ella i Fully Raw Kristina. Dzisiaj przedstawię wam moją ulubioną, bardziej podstawową wersję, którą można dalej przekształcać dodając do niej owoce, tak jak chcesz. Dzisiejszy sernik to Kremowy Waniliowy z musem z Mango/ nasion Chia na podstawie z miksu orzechów i daktyli.


Składniki i sposób wykonania: ( 20cm tortownica)

Dolna warstwa:
1,5 szkl mieszanych orzechów (użyłam orzechy włoskie i migdały prażone)
3/4 szkl drylowane daktyle

Wrzuć orzechy i daktyle do blender i miksuj, aż skruszą się na kawałki wielkości ryżu. Posmaruj tortownicę olejem kokosowym. Umieść zmiksowane daktyle z orzechami w tortownicy, rozłóż równomiernie i uciśnij. Umieścić w lodówce.

Warstwa kremowa z nerkowców:
2 szklanki (400g) orzechów nerkowca, namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie lub w gorącej wodzie przez 15 minut
1, 5 łyżeczki ziaren wanilli
200ml mleka kokosowego
1- 2 łyżki klonowego syrop (lub kilka daktyli) - dosłódź wg swojego uznania
sok z 1 cytryny
1 łyżka stołowa oleju kokosowego (roztopiony)

Najpierw usuń wodę namoczonych nerkowców, potem umieść wszystkie składniki do robota kuchennego i miksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli wydaje się zbyt suche dodaj więcej mleka roślinnego, jeśli nie jest wystarczająco słodkie dodaj więcej słodkiego, teraz wylej masę kremową na dolna warstwę orzechowo daktylową. Umieść w zamrażarce!

Warstwa górna - Mus z Mango/Chia (lub dowolny inny owoc, albo czekolada!!!):
1 dojrzałe mango
2 łyżki nasion chia

Zmiksuj mango z chia. Sprawdź czy warstwa z nerkowców już się stężeje, na sztywną masę. Jeśli nie włóż mango/chia w mieseczce do lodówki. Dopiero jak masa z nerkowców jest szytwna i stała wtedy polej mus z mango. Wstaw wszystko do zamrażarki na kilka godzin ok 3-4. Pamiętaj, aby wstawić na ok 20 min do lodówki przed podaniem. Smacznego!

No comments:

Post a Comment