O mnie/ About me

(PL ) Na początek kilka słów o mnie.

Jestem Marta, rodzinka z dwójka synków lat 3 i 5, mąż naukowiec i wynalazca. Zaczęliśmy dietę roślinna w nadziei wspomagania leczenia choroby autoimmunologicznej i ogólnie dla poprawy zdrowia. Rezultaty były zaskakująco pozytywne w każdym aspekcie zdrowotnym, wiec chce głosić słowa Hipokratesa, że Jedzenie może być Twoim Lekarstwem!...i stad pomysł na prowadzenie takiego Dziennika Potraw na Facebooku, chce zainspirować Was do jedzenia więcej dań roślinnych na co dzień a wiem ze jest to proste i smaczne. Nasza przygoda zaczęła się w 2014 roku postanowiliśmy, że jemy bez nabiałowo, staramy się unikać glutenu (skupiamy się na pełnoziarnistych zbożach) i  rafinowanego cukru, żywności przetworzonej a od września 2015 roku odstawiliśmy też mięso, od grudnia 2015 ryby i jajka. Co nam zostało w menu: zbilansowana pełnowartościowa dieta roślinna. Jemy wszystkie owoce i warzywa, orzechy, nasiona, pestki, kasze te naturalnie bezglutenowe, ze zbóż wybieramy te pełnoziarniste np. orkisz, owies oraz rośliny strączkowe. Wypieki i słodycze słodzimy daktylami lub syropem klonowym. Używamy wspaniałych przypraw więc jest super smacznie. Staramy się jeść jak najbardziej naturalnie, zdrowo i kolorowo :). Taki sposób jedzenia znacznie poprawił stan naszego zdrowia i samopoczucia, dlatego postanowiłam tutaj właśnie podzielić się z Wami tym co mamy na talerzu i miejmy nadzieję zainspirować do spróbowania kuchni roślinnej!

Na dzienne inspiracje i mój zapraszam na Profil Facebooka lub Instagrama:
https://www.facebook.com/123matata/
https://www.instagram.com/123matata/

Na zdrowy początek gorąco polecam książki:
Colin Campbell "Nowoczesne metody żywienia" oraz "Ukryta Prawda"
oraz
Michael Greger "Jak nie umrzeć.."


"Niech jedzenie będzie Twoim lekarstwem a Twoje lekarstwo jedzeniem". Hippokrates.
Zapraszam serdecznie do mojej kuchni!



(EN ) A few words about me:

I am Marta and we are plant- powered family. Husband - the science boy and inventor, two kids, boys aged 5 and 3. We reached to Whole Food Plant Based diet in hope to support healing from autoimmune disease and generally to improve our health. We have seen amazing benefits from eating this way, so I want to spread the word - Food is the medicine....and I started this food journal. I want to inspire you to include more plant based meals in your diet, and to show you it is easy and delicious. 
Our journey started in 2014 we decided we will eat dairy free, mostly gluten free (we choose whole grains) and free from refined sugar and processed food. Since September 2015 we no longer eat meat and since December 2015 eggs...so what do we eat? 
Our Diet is WHOLE FOOD PLANT BASED. It is full of nutrients and colorful, we eat all fruits and all vegetables, nuts and seeds, whole grains, naturally gluten free groaths (like millet and buckwheat), legumes, we use a variety of spices so it is very tasty. To sweeten desserts we use dates or maple syrup. Trying to eat as close to natural food as possible. This is not a "diet" this is a chosen lifestyle. We all love it and because this has improved our health in so many ways, so I decided to create this website to share our journey with you and inspire that eating healthy plant based is easy and anyone can try it! 

Check you my Facebook page or Instagram for daily food inspirations:
https://www.facebook.com/123matata/
https://www.instagram.com/123matata/

My top 3 book recommendation as a healthy start:

"The China Study" and "Whole. Rethinking the science of nutrition" by Colin Campbell.
"How not to die" - Michael Greger.


"Let the food be thy medicine and let thy medicine be your food".
Hippocrates. 

Welcome to my kitchen!


*this blog will be written in two languages, Polish and English









No comments:

Post a Comment