23/04/2017

The best oat cookie recipe/ Przepis na banalnie proste ciasteczka owsiane

(EN) These are the easiest and our favourite oat cookies. So so easy to make and super quick too. We make them plain or with chocolate sauce, or jam. You can make them two ways: with peanut butter and bananas or with coconut oil and grated apples. I found peanut butter and bananas more sticky so you can form nice cookie shape, with apple option it is better to bake them as one layer and then when baked cut them into squares or bars.

Ingredients:

2 cups oats
half cup peanut butter*
2-3 mashed bananas *
2 tbs of Bio coconut sugar or maple syrup (you can also skip this)
1 tsp baking soda
3-4  tbs of flax seeds, grounded and mixed with 1/3 cup of water, set aside for few mins until becomes a gel.
*option two is to use 2 grated apples and 1/3 cup melted coconut oil instead of bananas and peanut butter

Additionally you can add chopped nuts, sunflower seeds, raisins, goji...

Mix all ingredients in a bowl, shape cookies and bake 15 mins at 180 C.
Serve as plain or add chocolate sauce or you can topped with homemade jam but do that before you bake it.



(PL) Najprostsze ciasteczka owsiane, szybkie w wykonaniu i przepyszne. 

Można upiec je na dwa sposoby z masłem orzechowym i bananami lub olejem kokosowym i startymi jabłkami. Są bardziej lepiące z bananami więc lepiej się nadają do ulepienia z nich ciastek a wersja z jabłkami jest idealna na to, żeby upiec je całośc na blaszcze i pocięcie ich po upieczneiu na batoniki.


Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki masła orzechowego*
2-3 banany rozgniecione widelcem*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru kokosowego lub syropu klonowego (można też ominąć)
3- 4 łyżeczki siemienia lnianego, zmielony, rozmiesznay z 1/3 szklanki wody, odtswione na kilka minut aż zamieni się w żel.
*Opcja druga to zamiast masła orzechowego i bananów dodać 3 łyżki oleju kokosowego i dwa starte jabłka.

Dodatkowo do masy można dodać poszatkowane orzechy, rodzynki, nasiona, goję...

Wymieszać wszystko razem w misce, uformować ciasteczka lub całość rozłożyc na blaszcze 80C(żeby pociąć na batony po upieczeniu). Piec 15 min w 180C.
Można je zjesc bez dodatków, z polewa czekoladowa olane po upieczeniu lub z odrobina domowego dżemu - a dżem nakładmay przed pieczeniem.

Smacznego!



No comments:

Post a Comment