21/12/2015

Sałatka z kaszą gryczaną/ Green salad with buckwheat.


Składniki:
Ugotować kaszę gryczaną (każda inna np jaglana lub komosa rużowa też świetnie pasuje), do tego takie warzywa jakie sie ma u nas to wyglądało tak, wszystko na surowo: fasolka szparagowa zielona (ugotowana al dente dosłownie 2 min we wrzatku), do tego na surowo: sałata, ogórek zielony, pomidor, papryka, czerwona kapusta, kilka kawałków melona, świeże zioła: pietruszka, mięta, koperek oraz pestki dyni i słonecznik oraz sezam. Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyzeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka miodu, kilka kropel octu balsamicznego, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, pieprz cayenne, kurkuma.

Ingredients:
Cook the buckwheat (any other groats would suit too e.g. millet or quinoa), then add any veggie you lie, we had all raw: green beans (cooked al dente, only 2 mins in boiling water), the raw: lettuce, cucumber, tomato, peppers, red cabbage, few pieces of melon, fresh herbs: parsley, mint, dill and pumpkin and sunflower and sesame seeds. Dressing: 1/3 cup of olive oil, 1 spoon of apple cider vinegar, 1 spoon of honey, few drops of balsamic vinegar, juice from half of a lemon, salt, pepper, cayenne pepper, turmeric.


No comments:

Post a Comment