23/09/2015

Wege kotlet z puree ziemiaczano - brokułowym/ Veggie burgers with potato-brocolli mash

Pomysł na ten obiad wyszedł z pierwszej zakupionej wegańskiej książki kucharskiej - Jadłonomia. A że taki wege - kotlecik zupełnie wygląda jak zwykły mielony więc nie byłam zaskoczona, że rodzina będzie zadowolona, szczególności dzieci jadły, aż im się uszy trzęsły.

Wege Kotlety:
2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, może być też gryczana niepalona
1 duży surowy burak,
1 seler,
3 średnie marchewki,
cebulka,
kilka ząbków czosnku, poszatkowanych
2 miksy ze siemienia lnianego zastępującego jajka (zobacz przepis w kat. Inne na blogu)
pół szklanki mąki ryżowej albo gryczanej do oprószenia przed smażeniem
sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie, papryka lub inne przyprawy wg uznania
masło klarowane do smażenia


Seler, burak, marchewki zblendować na drobny mak albo zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić na kosteczkę, czosnek poszatkować. Wrzucić warzywa, kaszę, przyprawy do misy i zamieszać. Dodać jaja. Dobrze wymieszać. Jeśli się nie za dobrze lepi to dodać jeszcze jedno jajko. Formować kulki, obtoczyć delikatnie w mące i na patelnie do smażenia. Smażyć do przyrumienienia.

Puree ziemniaczano - brokułowe (tzw. przemytnik różnych warzyw)


250g zmieniaków

250g brokuła
świeży jarmuż, cebulka lub szczypiorek, albo świeży koperek
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatałowa, zioła
odrobinę mleka roślinnego np ryżowe i odrobina oleju kokosowego

Ziemniaki i brokuł ugotować. Jarmuż i cebulkę, szczypiorek/ koperek poszatkować. Wszystko do miski razem i ugnieść. Dodać mleka i oleju kokosowego wg uznania, żeby nie było zbyt suche. I już.

Takie puree jest świetne, żeby przemycić (szczególnie dzieciom, albo opornym dorosłym) więcej warzyw. Dodać można praktycznie wszystko, już próbowałam kalafior, marchew, seler, brukselki, kalarepę, buraczki (no ale zmieniło kolor). A samo puree z kalafiora jest też świetne, o kalafiorze jeszcze będzie, bo różne cuda można z niego zrobić.


An idea for this meal came from Polish vegan cookbook by Jadlonomia.pl. Wege burger looks at least for the kids just like the regular burger they were very happy to try it and they loved it.  Phew!!!


Vege burgers:

2 cups of cooked millet or buckwheat
1 big raw beet
1 celery root
3 medium carrots, raw
1 onion, few claws of garlic
2 flaxseed eggs, (see recipe in cat. Others on the blog),
half a glass of rice flour or buckwheat flour to sprinkle on burgers before frying
salt, pepper, turmeric, herbs, 
ghee for frying

Beet, celery, carrots blend or grate. Cut the onion and garlic. Mix all vegetables and millet, add spices and eggs. Mix well together. Form small balls and sprinkle some flour on each. Fry using  ghee until nice and golden. 


Potato - broccoli mash


250g potatos, sweet or regular

250g broccoli
fresh kale, chives or dill and shallot, 
salt, pepper, nutmeg, turmeric, herbs
20ml rice milk (optional)
spoon of coconut oil

Potatos and broccoli boil or steam. Cut onions, kale, dill, shallot. Mix all well and mash in a large bowl and spices, coconut oil and milk. Done. You can add any wegetable you want to the mash and the more you smuggle for the little ones the better. Try to make a mash without traditional potatos just other veggies, I love cauliflower mash. Oh cauliflower is sooo tasty and there is so many ways you can serve it, but there will be more about it soon.



No comments:

Post a Comment