09/10/2015

Ciasto orkiszowe ze śliwkami/ Spelt plum cake


Nadszedł sezon śliwek! Hurra, więc czas na ciasta i powidła! Poniższe ciasto robiłam pierwszy raz właśnie dzisiaj, ale wyszło bardzo pyszne, więc od razu dzielę się przepisem!

Yay plum season has arrived! Time for cakes and marmolades! This cake I made today for the forst time but it turned out so yummy I am sharing this immediately!


Składniki:
200g mąki orkiszowej
100ml oliwy ( ja dałam oliwy z pestek winogron lub można użyć oleju kokosowego)
2-3 łyżki syropu klonowego
Sok z wyciśnięty z połowy cytryny
Kilka ziarenek wanilli
3 zamienniki jajka, np miks z siemieniem lnianym - zob. kat Inne
Pół łyżeczki sody
20-30ml mleka roślinnego ( ja użyłam ryżowego)
10-12 śliwek, pokrojonych na pół

Ingredients:
200g spelt flour
100ml oil ( I used grape seed oil or you can use coconut oil)
2 tablespoons of maple syrop
Juice squeezed from half of the lemon
Few vanilla beans
3 flax mix - see  category Other for egg replacement guide
Half a spoon of baking soda
20-30ml plant milk ( I used rice milk)
10-12 plums, cut in half


Wykonanie:
- wszystkie mokre skladniki połączyć w jednej misce a wszystkie suche składniki w drugiej
- powoli do mokrych składników dodawać suche
- całość powinna mieć raczej rzadką konsystencje
- wlewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia
- na wierzch układamy śliwki
- pieczemy 30min w 180*C
- można podawać z domowymi powidłami śliwkowymi (o których niebawem napisze)
Method
- all dry ingredients mix in one bowl and all wet ingredients mix in another one
- slowly add wet ingredients to dry ones
- whole mixture should have rather runny consistency
- pour cake mixture into the baking tin layered with baking paper
- place the plums on the cake
- bake 30mins in 180*C
- you can serve it with homemade plum marmolade ( will post about it very soon)



No comments:

Post a Comment