29/10/2015

Śniadaniowe muffinki/ Breakfast muffins

Śniadaniowe muffinki
Dwie wersje: na słodko marchewkowo - jabłkowa i wytrawnie: szpinakowo - grzybowa. Zaskakująco dobre! Idealne na śniadanie w drodze lub na piknik.
Breakfast muffins.
Two versions, sweeter: carrot - apple muffins and savoury: spinach - mashroom. Surprisingly good. Great for on the go breakfast or picnics.

Muffinki marchwiowo - jabłkowe
150g mąki orkiszowej
1 jajko*
1 zmiksowany banan
50g oleju kokosowego roztopiony (albo z pestek winogron lub masło klarowane)
100g startej marchewki
Garść orzechów - pokruszonych
1 jabłko, pokrojone na kawałeczki
2 łyżki miodu**
garść rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu, gałka muszkatałowa, kardamon
* (w opcji wegańskiej zastąp jajko 1 bananem, lub tzw jajkiem chia lub z siemienia lnianego - zobacz kat. INNE)
**(w opcji wegańskiej zastąp 1 łyz. syropu klonowego lub 2 zblendowanymi daktylami)

W jednej misce połączyć wszystkie mokre składniki w drugiej suche, po czym do mokrych powoli dodawać suche. Wymieszać dokładnie, wylać do foremek na muffinki. Piec 20min w 180C.

Carrot - apple muffins:
100g of spelt flour
1 egg *
1 mashed banana
50g melted coconut oil (or grape seed oil or ghee)
100g grated carrot
Handful of grated nuts 1 apple, cut into cubes
2 tablespoons of honey**
1 teaspoon of baking soda
some raisins
pinch of cinammon, nutmeg, cardamonn, 
*(for vegan option: replace with 2 chia or flax seed "eggs" - see cat. OTHERS)
 **(for vegan option: replace with maple syrop or  2 blended dates)

Wet ingredients combine in one bowl and dry ingredients in another. Then add all dry ingredients into the wet ones. Combine well together. our into muffin tins and bake at 180C for 20mins.
Szpinakowo - grzybowe muffinki.

100g mąki orkiszowej
70g startej marchewki
Garść szpinaku. Zblendować
Kilka grzybów - pokrojone na małe kawałki
2 jajka *
1 łyżka miodu* *
Szczypta soli
50g stopionego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
* (w opcji wegańskiej zastąp 1 jajko 1 bananem, lub tzw jajkiem chia lub z siemienia lnianego - zobacz kat. INNE)
**(w opcji wegańskiej zastąp 1 łyz. syropu klonowego lub 2 zblendowanymi daktylami)

W jednej misce połączyć wszystkie mokre składniki w drugiej suche, po czym do mokrych powoli dodawać suche. Wymieszać dokładnie, wylać do foremek na muffinki. Piec 20min w 180C.

Savoury Spinach - Mashroom muffins
100g spelt flour
70g garted carrot
handful of spinach, blended
few mushrooms - cut into small pieces
1 spoon of honey*
pinch of salt
2 eggs **
50g melted coconut oil or grape seed oil
 *(for vegan option: replace with maple syrop or  2 blended dates)
**(for vegan meal replace with 2 chia or flax seed "eggs" - see cat. OTHERS)

Wet ingredients combine in one bowl and dry ingredients in another. Then add all dry ingredients into the wet ones. Combine well together. our into muffin tins and bake at 180C for 20mins.

No comments:

Post a Comment