05/03/2016

Domowej roboty Orkiszowa Tortilla/ Homemade Spelt Tortillas PL/EN

(PL) Krótki post jak zrobić tortilla, które świetnie zastępują chleb, można zrobić z nich przepyszne kanapki i wrapy do domu lub na podróż, są szybkie i na prawdę łatwe. Zajęło mi troszkę żeby w końcu ogarnąć taki przepis na wrapy, żeby nie były chrupiące a miękkie (po aby zawinąć w nie warzywa i sos) i w końcu szwagier mnie uświadomił że sekret tkwi w użyciu gorącej wody, a nie zimnej jak ja to robiłam oraz po ugotowaniu należy je ułożyć na mokrym ręczniku (po to żeby zmiękły) pod przykrywką.

Składniki na ok 10 tortilli:
2 szklanki mąki orkiszowej
150ml szklanki gorącej wody
sól
1 łyżeczka oleju kokosowego, lub oliwy z oliwek

Połączyć mąkę z wodą i solą potem dodać olej. Wyrabiać ciasto kilka minut, rozpruszyć mąkę na blacie podzielić ciasto na ok 10 równych części. Każdą część ugnieść w kulkę, którą należy rozwałkować równo na tortille.
Wideo pokazujące jak wykonać tortille.
https://www.youtube.com/watch?v=Xmvr1ql2xAs

Piec na bardzo ciepłej patelni bez oleju, ok 30 sek  - 1 min każda strona. Przechować na talerzu, lub w garnku na mokrej szmatce, pod przykrywką.




Do wypełnienia tortilli użyłam domowej roboty hummusu (dip z ciecierzycy, tahini, czosnku, cytryny, musztardy), pieczone warzywa (ciecierzyca, kalafior, czerwona kapusta, grzyby etc)  i rukola.

A tu inne przykłady zastosowania tortilli z kilku ostatnich tygodni:

Hummus ze słodkiego ziemniaka, grzybki duszone z czosnkiem i szpinakiem w postaci kanapki - Quesadilla. Wrap po dodaniu wypełnienia i  złożeniu był podgrzany chwilkę w grillu elektrycznym!
Hummus ze słodkiego ziemniaka to po prostu upieczony słodki ziemniak, zmiksowany na puree i przyprawiony. Dzieciom bardzo smakowało ku naszemu zdziwieniu, bo coś takiego robiłam po raz pierwszy.



Tutaj Quesadilla z hummusem z ciecierzycy i suszonych pomidorów, z rukolą i grzybami.



A tutaj w formie kanapki i wrapa z hummusem tradycyjnym i warzywami (rukola, kiełki, papryka, grzyby, ogórki).







--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(EN) Just a short instruction how I make tortilla wraps. They are great bread substitute, you can make delicious sandwiches or wraps to eat at home or on the go. I think they are easy to make. It took me a while to finally get the right recipe, so they are soft enough to be abe to wrap things in it, not as I did at the beginning they were too crispy to use them as a wrap (but they were perfect as flat bread). My borther-in-law finally gave me a good tip to use hot water instead of cold one and another tip is to use store them on a pot on a layer of dump towel and cover with the lid.

Ingredients for approx 10 tortillas:
2 cups of spelt flour
150ml very warm water
salt
1 tsp coconut oil or olive oil

Mix flour, salt and water, then add some oil. Knead the dough for few minutes, dust the table woth som eflour, split the dough into approx. 10 parts. Every part shape into a ball, which you have to roll into a flat tortilla. Here is video that might help:

https://www.youtube.com/watch?v=Xmvr1ql2xAs

Cook in a pan, with no oil, circa 30sec - 1min each side. Store on a plate or in a wide pot, on a layer of  dump towel, cover with the lid.




For the filling above I used homemade hummus (dip made from chickpeas, tahini, garlic, lemon and mustard), roasted veggies (chikpeas, couliflower, red cabbage, mushrooms etc) and fresh rukola.

And here some other uses of tortillas I had in last few weeks:

No cheese Quesadillas: Sweet potato hummus (just bake sweet potatoes and mash it and season), served with stewed mushrooms with garlic and spinach. I filled half of the tortilla and grilled it, so it made a cool no cheese Quesadilla. Kids really loved it, we were pleasantly surprised and this is the first time I ever done anything like it!



Here another sandwich type/ No cheese Quesadilla, with Sundried Tomato Hummus with rucola and mushrooms. I just made traditional hummus and blended with few sundried tomatoes! It was a hit!




Here, tortilla is used as a flat bread and a wrap, I spread some hummus and veggies (rucola, sprouts, peppers, mushrooms, gherkins).








ENJOY!

No comments:

Post a Comment