24/01/2016

Wegańskie substytuty jajka w wypiekach/ Vegan Egg substitute for baking

Dzisiaj przedstawiam sposoby na zastąpienie jajka w  gotowaniu i pieczeniu. 
Jest kilka opcji, które sama wypróbowałam i stosuję:

- 1 miks siemienia lnianego: 3 łyżki ciepłej wody i 1 łyżka siemienia lniane
- 1 miks z nasion chia: 3 łyżki ciepłej ciepłej wody i 1 łyżka nasion chia
- 1 zmiksowany banan (y)
- 1 zmiksowane jabłko (a) z odrobina wody na surowo lub ugotowane / uduszone wcześniej jabłka - czyli mus jabłkowy.

Today I will present, few ways to substitute eggs in cooking and baking. There are few options, I personally tired and use:

-  flaxseed mix: 3 tablespoons of warm water and 1 tablespoon of flaxseeds
- chia mix: 3 tablespoons of warm water and 1 table spoon of chia seeds
- 1 blended banana
- 1 blended apple with a dash of water - raw or cooked apple sauce

Możesz zdecydować się na jedno z nich lub połączyć kilka zamienników, w zależności co pieczesz.
Te zamienniki można użyć w wypiekach słodkich np w ciastach, muffinkach czy naleśnikach (możesz spokojnie użyć wszystkie powyżej) - dodatkowo banan i jabłka służą jako naturalny słodzik, więc jednocześnie mogą zastąpić przetworzony cukier w ciastach. A w wypiekach wytrawanych , no pieczony pasztet wegański lub kotlety wege albo naleśniki lub wrapy, do tego lepiej zastosuj siemię lnaine i chia (gdyż banany i jabłka zmienią smak na słodki). 

Zatem czy celowo chcesz spróbować zamienić jajka w wypiekach na "wegańską' opcje lub akurat zabrakło Ci jajka/ jajek do dokończenia wypieku,  myślę że teraz już będziesz wiedział jak to zrobić.
Poniżej przedstawiam sposób na zrobienie "jajka" z nasion chia i siemienia lnianego, które użyłam do  dziejszego wypieku ciasta marchwiowego. 

You can use either of them or mix them all, depending on what you are making. In sweet baking,and cooking like cakes or panckes you can use all of the above, additionally bananas and apples sauce add sweetness so you can cut down or eliminate refined sugar in your recipe. In savoury baking or cooking, like vegan pate, savoury panckes, wraps I recommend chia and flax seed "eggs", as bananas and appple may add unnecessary sweetness. 

So now, whether you want to try substitude eggs in your cooking, or you have run out of egg/eggs while baking, you can learn what options you have.

Below I present, how I substituted eggs with chia seeds and flaxseeds mixes, which I used today to bake carrot cake.

Przepis wymagał 4 jajek i kilka łyżek miodu,/ cukru: ja w zamian użyłam:

Zamiast jajka:
2 miksy z chia
2 miksy z siemienia lnianego

Zamiast miodu/ cukru
1 banan, 
pół szklanki zmiksowanego jabłka 

The recipe asked for 4 eggs and few spoons of honey/ sugar: instead I used:

Instead of eggs:
2 chia mix
2 flaxseed mix

Instead of honey/sugar
1 blended banana
half a cup of apple sauce

Jak to wyglądało:
Here is how it worked:

1. Przegotuj wodę, pozwól ostygnąć przez kilka minut, weź 3 łyżki stołowe ciepłej wody i zmiksuje z 1 łyżką stołową chia lub siemienia lnianego. Wymieszaj dobrze łyżeczką i odstaw na bok, aby stężało.
1. Boil some water and let it cool for few minutes, take 3 Tablespoons of warm water and mix with 1 table spoon of chia/flaxseeds. Use spoon to mix it well. Put aside to let it thicken.




2. Po 10 minutach, wody już nie będzie bo chia i siemie lniane, wszystko wchłonęło zamieniając się w ciągnącą się substancje, w ten sposób jego konsystencja jest podobna do  surowego jajka,  czyli będzie ładnie sklejać nam składniki.
2. After 10mins, the water will be completely absorbed by chia/ flax seeds and it will turn into gooey substance, which texture is similar to raw egg, so it will nicely glue together all our ingredients. 




Ciasto wyszło pysznie.
The cake was delicious!






No comments:

Post a Comment