17/01/2016

Nasz ulubiony mus czekoladowy!/ Chocolate mousse!

Oto i on, nasz sztandarowy popisowy numer, mus czekoladowy. Jest po prostu boski. Można go podawać w mniej lub bardziej rozbudowanej wersji. Zawsze smakuje wyśmienicie. U nas pojawia się prawie codziennie, więc muszę mieć pewność że mam przynajmniej część składników zawsze w domu. Jest szybki do zrobienia, więc gdy goście zaskoczą jest co podać w kilka min.

This is it. Our favourite dessert. Chocolate mousse. This is simply genious. Our kids love this so much, they ask for it almost everyday so I always make sure I have at least few basic ingredients at home. It is very simple and quick to make and it is super-healthy!



Składniki:
1 awokado
3 banany
2 łyżki kakao
1  łyżka nasion chia + 1 łyżka owoców goji
1 łyżeczka wiórków kokosowych
opcjonalnie dosłodzić miodem albo w wersji wegańskiej syropem klonowym lub 1-2  zmiksowanymi daktylami
20 ml mleka roślinnego (idealne jest 100% mleko kokosowe, można nawet dodać 100 ml, bo dodaje świetny posmak, ale może też być ryżowe lub orzechowe)
*w wersji bardziej deluxe można dodać łyżkę masła orzechowego albo garść zmielonych orzeszków

Ingredients:
1 avocado
3 bananas
2 tablespoons of cacao powder
1 teaspoon of chia seeds + 1 teaspoon of goji berries
1 teaspoon of shredded coconut
optional 20ml of plant milk (perfect suit is 100% coconut milk and I would use 100ml of it, if you don't have it at home you can use any nut or rice milk you can also skip the milk the texture will be good too)
opcionally you can sweeten with 1 teaspoon of honey or in vegan option maple syrop or 1-2  blended dates
*in a more deluxe version you can add a spoon of nut butter or grated nuts.

Wszystko razem miksujemy w blenderze. Dekorujemy wg uznania świeżymi lub mrożonymi owocami (moim zdaniem idealne są mrożone maliny), można posypać wiórkami kokosowymi. Tuż przed podaniem można wstawić do lodówki bądź do zamrażarki - wychodzą z nich też wyborne lody.


W podróży albo z braku składników, robiłam mus z samych bananów, lub/i awokado i kakao i też wyszło fajnie, jest mniej rzadkie, ale idealne jako np. szybkie smarowidło na wafel ryżowy.

Mix it well in a blender. Decorate according to your taste, I love it with fresh or frozen fruits (especially raspberries) or nuts. You can refrigerate before consumption or even freeze it for a delicious healthy nicecream!



1 comment:

  1. Witamy! Cieszymy się, że chcesz się z nami podzielić swoimi przepisami. Jedliśmy już co nieco z Twojej kuchni... i naprawdę możemy wszystkim ją polecić :) Mus jest idealny jako pierwszy wpis... świetnie zareklamuje Twoją kuchnie i bloga! Będziemy zaglądać :) Pozdrawiamy, życząc powodzenia! MLLT!

    ReplyDelete