13/01/2016

Wielowarzywna Mega zupa z zielonej soczewicy/ Very hearty green lentil veggie soup

Na początku miała to być zwykła zupa, ale zaczęłam dodawać coraz więcej warzyw, aż zrobiła się tak gęsta, że możnaby ją widelcem jeść.
At first I was meaning to make a regular lentil soup, but I started adding more and more veggies and it went so thick you could eat it with a fork!


Składniki:
dwie szklanki zielonej soczewicy nieugotowanej
3 średnie ziemniaki - pokroić w kosteczkę
pół korzenia selera - pokroić w kosteczkę
3 marchewki - starte na grube paseczki
2 korzenie pietruszki - pokroić w kosteczkę
2 garście jarmużu - podrobnić ręcznie na mniejsze kawałki
cebula
czosnek 
3 buraki - pokroić w kosteczkę
3 pomidory pokroić na drobne kawałki
2 łodygi selera naciowego - w całości
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, sól, pieprz, curry, ostra papryka, słodka papryka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, zioła prowansalskie, lubczyk.
Warzywa pokroić i dodac soczewice i wrzucić do garnka, dodać przyprawy i zalać ok 1,5l wody. Gotować ok 30 min, ale po 15 min wrzucić kaszę gryczaną. Kasza będzie nam piła wodę więc jak się będzie robić zbyt gęsta można po troszku dolewać więcej wody ale to wg uznania.

Ingredients:
two cups of green lentils, uncoooked
3 medium potatoes - cut into cubes
half a celery root - cut into cubes
3 carrots - grated into thick strips
2 parsley roots - cut cinto ubes
2 handfuls of kale - tear by hand into smaller pieces
onion
garlic
3 beets - cut into cubes
3 tomatoes cut into small pieces
2 celery stalks - as a whole
1 cup buckwheat, uncooked
spices: turmeric, cayenne pepper, salt, pepper, curry powder, hot pepper, sweet pepper, bay leaf, nutmeg, herbs de Provence, lovage.

Cut vegetables and toss into the pot, add seasoning and pour about 1.5 liters of water. Cook for about 30 minutes, but after 15 minutes add buckwheat. The groats will be absorbing the water, so you may need to add some more water.

No comments:

Post a Comment